Çimento, çok yaygın kullanım alanı olan ve inşaat sektörünün vazgeçilmez hammaddesi olarak kullanılan bir yapı malzemesidir. Mineral yapıda bulunan maddeleri birbirlerine yapıştırabilme yeteneğine sahip olan çimento, su ile tepkimeye girdiğinde sert bir yapı haline dönüşmektedir. Beton üretiminde sıklıkla tercih edilen bu ürün yapı sektörünün mihenk taşlarından biridir. Farklı koşullar altında diğer maddelerle kolaylıkla reaksiyona girebilen çimentoyu saklamak ve muhafaza etmek dikkat edilmesi gereken önemli konulardandır.
Çimento silosu, beton santrallerinde bulunan çimento karışımlarının saklanması, dağıtılması ve gerek görülene kadar depolanması işlemlerinde kullanılması için geliştirilen bir iş makinesi türüdür. Birçok şantiye ve inşaat alanlarında kullanılan bu silolar, çeşitli ebatlara ve hacimlere sahiptir. Çimento silosunun ebatları beton üretimi yapacak tesisin ihtiyacına göre şekillenmesinin yanı sıra kalıcı bir yapıda ya da gerekli olması halinde yer değiştirebilen bir yapıda olması gerekmektedir.
Çimento silosunun içinde depolanan malzeme bir çeşit üfleyici yardımı ile başka bir hazneye ya da bir kamyona aktarılabilir. Çimento silosu işletmenin ihtiyacına göre yapılandırılabilir ve bu yapılandırma sayesinde iş makinesinin verimli kullanılması sağlanabilir. Dayanıklı paslanmaz çelikten üretimi gerçekleştirilen siloların bünyesinde farklı bölmeler bulunmaktadır. İhtiyaca göre şekillenen bu bölmeler, farklı ebat ve kapasitede olabilmektedir.
Çimento silosunun genel amacı, çimentonun kurumamasını diğer bir ifadeyle ilk hazırlandığı yapıda kalmasını sağlamaktır. Sevkiyat zamanı gelene kadar muhafaza edilen bu malzemeler inşaat sektöründeki birçok şantiye sahasında yer almaktadır. Çimento silosunun, kalıcı ve portatif olmak üzere iki türü bulunur. Silonun saha çevresinde rahat bir şekilde hareket etmesi için inşaat firmaları portatif çimento silolarını tercih etmektedir. Basit bir kuruluma sahip olan silolar birkaç saat içinde kurulabilir ve proje tamamlandıktan sonra kolaylıkla sökümü gerçekleştirilebilir.
Tüm küçük ve büyük yapı projeleri dahil sürekli kullanım ihtiyacı duyulan çimentoların, depolanmasını sağlayan bu makineler aynı zamanda beton hazırlanacağı zaman da çimentonun makinenin içerisinden kolaylıkla akmasını sağlayıcı özellikte tasarlanmıştır. Siloya eklenen üfleyiciler sayesinde, makinede bulunan malzeme kolaylıkla dışarı atılabilir. Çimento silosunun içinin malzeme ile doldurulabilmesi için, bir dolum borusu ve malzemenin dışarıya çıkmasını sağlamak için de alt çıkış vanası bulunmaktadır.
Siloların bünyesinde vakum önleyici filtre, basınç önleyici emniyet valfi, çimentonun silonun içerisinde ne kadar bulunduğunu gösteren seviye göstergesi yer almaktadır. Bilgisayar otomasyonlarına bağlı olarak çalışmasını gerçekleştiren seviye göstergesi, silonun içerisinde bulunan malzemenin miktarında azalma olduğu durumlarda sinyal vermektedir. Bütün silo çeşitlerinde ve ebatlarında yer alan bu gösterge, sağlanan hizmete ara vermeden devam edebilmek amacıyla geliştirilmiştir ve oldukça kullanışlı bir yapıya sahiptir.
Çimento silolarının dolum esnasında etrafa toz çıkışının engellenmesi amacıyla silo top filtreler ve malzemenin silodan kolaylıkla dökülmesini sağlayan hava jetleri bulunmaktadır. Hava jetlerinin görevi ise; malzemenin silo içerisine dolumu ve boşaltımı esnasında sisteme hava vererek, malzemenin akışkanlığını kaybetmemesini sağlamaktır.
Di-Çelik Makine ile Çimento Siloları
Devamlı olarak çimento ihtiyacı bulunan firmalar için hayat kurtarıcı nitelikte olan çimento silolarının, ihtiyaç halinde farklı ebat ve hacimlerde üretilmesi Di-Çelik Makina ile sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu özel iş makinelerini hem yurt içi hem de yurt dışı birçok işletme farklı alanlarda kullanmaktadır. Çeşitli ve zorlu hava koşullarında dahi uzun yıllar aşınma ve yıpranma olmadan kullanım imkanı bulabilen bu siloların bünyesinde, malzemeyi depolama ve silodan akışını kolaylaştırıcı özel aletler bulunmaktadır. Yüksek kapasiteye ve ergonomik koşullara sahip olmakla ile birlikte çevre dostu olan bu ürünlerin çıkış ağızlarında, malzemenin kolaylıkla akabilmesi için hava jet adı verilen aletler mevcuttur.
Kapasite baz alındığında; tek, çift veya üçlü hazne olarak üretimi gerçekleştirilebilen silolar, malzemenin ilk halinin korunması ve kurumaması için geliştirilen ürünlerdendir. Di-Çelik Makine tarafından üretimi gerçekleştirilen tüm çimento silolarında, hava jeti, basınç emniyet valfi, kartuş filtresi ve seviye göstergesi yer almaktadır. Özel olarak üretimi gerçekleştirilen ürünlerde, işletmelerin hizmetine kaldığı yerden devam edebilmesini sağlamak amacıyla eklenmiş olan seviye gösterge paneli sayesinde, silonun içerisinde kalan malzeme hakkında bilgi sahibi edinilmiş olunur. Silonun içerisinde bulunan çimentonun azalması durumunda, seviye gösterge paneli beton santral sistemine uyarı gönderebilecek teknoloji ile çalışmasını gerçekleştirmektedir.
50 ile 3.000 ton depolama kapasite imkanına sahip çimento silolarının, farklı ebat ve hacimlerde üretimi mümkünken Di-Çelik Makina ile imalatı gerçekleştirilen silolar paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Yüksek kapasite ile hizmet sunulmasının yanı sıra farklı tiplerde çimento siloları da üretime dahil edilmektedir. Sadece beton santrallerinde ihtiyaç duyulmayan çimento siloları, çimento fabrikaları, çimento terminalleri ve kireçtaşı tozu stoklama projeleri gibi bağımsız alanlarda da kullanım imkanı bulmaktadır. İnşaat sektörünün vazgeçilmez bir parçası olan bu ürünlerin firmamız tarafından üretimi gerçekleştirilip kullanıcıların hizmetine sunulması için çalışmalar devam etmektedir.
Alanında uzman profesyoneller ile çalışmalarını gerçekleştiren Di-Çelik Makine; 500, 1000, 2000 ve 3.000 ton gibi yüksek hacimli çimento siloların üretimini sıklıkla gerçekleştiren en deneyimli Türk şirketidir. Belirlenen ortak tasarımlara istinaden işletmelerin kullanım imkanına ve hizmetinin büyüklüğüne göre özel çaplarda ve tasarımlarda çimento silosu tasarlanıp imal edilebilmektedir. Di-Çelik Makina ile 100 tona kadar üretimi gerçekleştirilen silolar, firma talebine göre hem kaynaklı çimento silosu hem de cıvatalı çimento silosu olarak imal edilebilmektedir.
Kaynak tipi çimento silolarında minimum sürede kurulum gerçekleştirilirken kısa mesafeli nakliye durumlarında en iyi seçim olarak yer almaktadır. Sızdırmaz bir yapıya sahip olan kaynak silolarının su geçirgenlik düzeyi sıfır olduğundan; yağmur, kar gibi hava koşullarından etkilenmeyecektir. 100 tonun üzerinde bir kapasiteye sahip çimento silolarının imalinde ise genellikle cıvatalı ürün tercih edilmekte ve üretimi gerçekleştirilmektedir.
Uzun mesafeli nakliye durumlarında hayat kurtarıcı özelliklere sahip olan cıvatalı çimento silosunun kurulumu gerçekleştikten sonra kısa mesafelere sevk edebilmek mümkündür. Doğru su yalıtımının sağlanmasıyla birlikte cıvatalı siloda helezon konveyörü, filtre ve diğer tüm donanımsal aletler mevcuttur. İşletmelerin çimento silosu üretimi için cıvatalı olanları daha çok tercih etmesinin nedeni nakliye sırasında bulunulan alandaki yerden tasarruf imkanı sağlamasıdır.