Sabit Beton Santrali
Sabit beton santralleri; kum, taş ve çimento gibi bileşenleri su ile birleştirerek karıştırmak ve beton imalatı yapmak için kullanılır. Beton imalatında kullanılan malzemelerin karışımlarını yapan bu sistemleri oluşturan ekipmanlara bakıldığında bunlar; besleme bandı, beton çırpıcısı, agrega bunkeri, agrega tartı, agrega kovası ve çimento silosu olarak sayılabilir.
Birçok farklı beton santrali bulunur ve bunlardan sabit beton santralleri daha büyük projelerde uzun süreli olarak kullanılır. Daha kısa süreli olan projelerde farklı beton santralleri tercih edilebilir. Beton tesisinin kurulumu sırasında sahada yapılacak işleri en aza indirgeyen sabit beton santralleri ana şase ve agrega bunkeri olmak üzere iki parçadan oluşur ve kolayca kurulumu yapılır. Yapısı sayesinde yüklemeleri kolaylaştırır.
Sabit Beton Santrali: Otomasyon Sistemleri
Üretimin yapılacağı tesisteki otomasyon sistemi kullanılarak dozajlama, proses izleme, üretim raporlama, sipariş yönetimi, üretim planlama, stok kontrolü, kamyon kantarları, kalite kontrol, kamyon kantarı gibi işlemler otomatik olarak yapılabilir. İstenilen özellikler doğrultusunda çeşitli beton karışım formülleri sisteme yüklenir ve otomatik dozajlama, bu otomasyon sistemleri sayesinde sağlanır.
Otomatik dozajlamada, beton karışım formülleri sisteme yüklendikten sonra üretim komutu verilir ve bu sayede istenilen karışım formülüne göre gereken miktarda çimento, agrega, katkı maddesi ve karışım suyu gibi malzemeler otomatik olarak tartılarak karıştırılır.
Sabit Beton Santrali ve Diğer Araçlar
Sabit beton santralinde bulunan transmikser ise, taze betonun istenilen yere bozulmadan taşınması için kullanılan ve kamyona benzeyen araçlardır. Hazır beton yapısı gereği iki saat içerisinde kullanılmazsa bozulabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için kullanılan transmikser, hazır beton tesislerinde olmazsa olmaz araçlardandır.
Hazır beton tesislerinde sabit beton santrali, transmikser ve otomasyon sistemleri dışında kullanılan yan araçlar ise pompa, vibrasyon gibi üretim araçlardır. Beton malzemesinin dökülmeden kalıba aktarılması için pompa, kalıba döküldükten sonra betonun hava boşluklarını doldurması için ise vibrasyon sistemi kullanılır. Kaliteli hazır betonun üretilmesi için bu tür araçların kullanılması şarttır.
Sabit Beton Santralleri Çeşitleri
Uzun süreli projelerde yüksek üretim kapasitesini sağlayan sistemler olan sabit beton santralleri, belli bir alanda yapılan üretimler için kullanılır.
Özellikle geniş sahalarda konforlu kullanım alanı sunan bu beton santralleri ile yüksek verim elde edilebilir. Diğer beton santralleri gibi yerlerinin değiştirilmesinin mümkün olmadığı da göz önüne alınmalıdır. Sabit beton santralleri saha yerleşimine gerek duyarlar.
Sabit beton santrallerinde 60 metreküp, 100 metreküp, 120 metreküp ve 160 metreküp kapasiteli olmak üzere 4 farklı model bulunur. Çeşitlerine göre karıştırma tipi, mikser kapasitesi, çimento silosu, çimento helezyonu, motor gücü ve su tartım kapasitesi de farklılık gösteren sabit beton santralleri, farklı ihtiyaçlara yönelik kullanılır.
Çeşitlerine Göre Teknik Özellikleri
Sabit beton santrallerinden saatte 60 metreküp üretim kapasitesine sahip olan modelinde ağırlık olarak çimento silosuz 40 tona kadar taşıyabilir. Toplam motor gücü 130 kW ve elektrik jeneratörü gereksinimi 200 kW’tır. Mikser seçeneklerinde tek milli, çift milli ve planet mikser bulunur. Bu sabit beton santralini çalıştırmak için gereken alan ise 700 metrekaredir. Modern olarak yapılan beton karışımlarında gereken homojenliğin ve işlenebilir oluşunun sağlanması için tek milli mikserler kullanılır. özel alaşımları sayesinde aşınmaya karşı dayanıklılık gösteren tek milli mikserler beton karışımı, kömür veya diğer madenlerin öğütülebilmesi gibi farklı uygulamalarda da kullanılabilir.
- Agrega haznesinin hacmi 4×20 metreküptür.
- Tartım haznesi 1,5 metreküp kapasitede, boyut olarak ise 800×13000 mm’dir.
- Agrega transfer konveyörü 800×25000 mm iken agrega bekleme haznesi de 1,5 metreküptür.
- Mikser yaş beton hacmi 1 metreküptür.
- Çimento tartım haznesi 600 kg, su tartım haznesi 300 litre ve katkı tartım haznesi 20 litre kapasitelidir.
- Hava kompresörü 300 litre kapasiteli ve 5,5 kW motor gücündedir.
- Çimento silosu 50 ile 500 ton kapasite arasındadır ve opsiyoneldir.
- Kontrol tipi tam otomatiktir.
Saatte 100 metreküp üretim kapasitesine sahip sabit beton santrali ise ağırlık olarak 50 tona kadar çimento alabilir. Toplam motor gücü 180 kW ve elektrik jeneratörü gereksinimi 250 kW’tır. 60 metreküp sabit beton santralinde olduğu gibi mikser seçenekleri tek milli, çift milli ve planet mikserdir.
- Agrega hazne hacmi 4×25 metreküptür.
- Agrega tartım haznesi 1,5 metreküp ve boyutları 1000×13000 mm’dir.
- Agrega transfer konveyörü 800×28000 mm boyutlarındadır.
- Agrega bekleme haznesi 13 metreküptür.
- Mikser yaş beton hacmi 2 metreküptür.
- Çimento tartım haznesi 1200 kg, su tartım haznesi 600 litre ve katkı tartım haznesi 30 litredir.
- Hava kompresörü 500 litre ve 7,5 kW motor gücündedir.
- Çimento silosu 50 ton ile 500 ton arasındadır.
Saatte 120 metreküp üretim kapasitesine sahip sabit beton santralinin ağırlık kapasitesi çimento silosuz 60 tondur. Toplam motor gücü 205 kW ve elektrik jeneratör gereksinimi 300 kW’tır. Mikser seçeneklerinde ise yalnızca çift milli mikser bulunur. Bu santrali çalıştırmak için gerekli olan alan 750 metrekaredir.
- Agrega hazne hacmi 4×30 metreküptür.
- Agrega tartım haznesi 4,5 metreküp ve boyutları 1000×13000 mm’dir.
- Agrega transfer konveyörünün boyutları ise 1200×30000 mm’dir.
- Agrega bekleme haznesi 4,5 metreküptür.
- Mikserin yaş beton hacmi 3 metreküptür.
- Tartım haznelerinden çimento haznesi 1800 kg, katkı haznesi 50 litre ve su haznesi 1000 litredir. Hava kompresörü 500 litre ve 7, kW motor gücündedir.
Son olarak saatte 160 metreküp üretim kapasitesine sahip sabit beton santrallerinde ağırlık kapasitesi çimento silosuz 70 tondur. Toplam motor gücü 250 kW ve elektrik jeneratörü gereksinimi 350 kW’tır. Mikser seçeneklerinde 120 metreküp kapasiteli santralde olduğu gibi yalnızca çift milli mikser bulunur. Çalıştırmak için gerekli alan ise diğerlerine göre daha fazla bir boyut olan 850 metrekaredir.
- Agrega hazne hacmi 4×40 metreküptür.
- Agrega tartım haznesi 6 metreküp ve boyutları 1200×13000 mm’dir.
- Agrega transfer konveyörü 1200×32000 mm’dir.
- Agrega bekleme haznesi 6 metreküptür.
- Mikser yaş beton hacmi 4 metreküptür.
- Çimento tartım haznesi 2400 kg, su tartım haznesi 1200 litre ve katkı tartım haznesi 100 litredir.
- Hava kompresörü 1000 litre kapasiteli, 11 kW gücündedir.
- Çimento silosu 100 ton ile 500 ton kapasite arasındadır.